Projekty občanů jsou před dokončením. Na Nádražce vyrostla učebna

9. 5. 2024 · 2 minuty čtení · 3 fotografie · 1 video
Téma Z města

Na dvoře Základní školy Nádražní během posledního měsíce vyrostla dřevěná venkovní učebna. Ta je jedním z vítězných projektů participativního rozpočtu města roku 2023, které se zdárně blíží ke svému dokončení. 


Učebně chybí už jen střecha a kolaudace. „Venkovní učebnu jsme chtěli postavit tak či tak. V podstatě když jsme se přihlásili do participativního rozpočtu, tak jsme měli všechny dokumenty a celý projekt již připravený. Budeme ji využívat k učení se na čerstvém vzduchu, ale bude přístupná i pro školní družinu v odpoledních hodinách, případně zde mohou čekat rodiče na své děti, děti na kroužky a podobně. Vybavená bude minimálně, budou tu obyčejné tabule a několik stolů a lavic, ke kterým se pohodlně vejde zhruba třicet žáků,“ popisuje stavbu zabírající část školního dvora ředitelka Ivana Matějíčková. 

Participativní rozpočet vybral hned tři vítězné projekty. kromě školní učebny ještě nové prvky na hřišti Lipová a projekt pumptruckové dráhy. Zatímco školní učebna a rozšíření hřiště Lipová bude na první pohled viditelné a využitelné, pumptrucková dráha je tzv. pouze na papíře, jelikož jeho realizace daleko převyšuje finanční možnosti participativního rozpočtu, ve kterém bylo pro realizaci všech tří vítězných návrhů vyčleněno 750 000 korun. „Právě projekt pumptruckové dráhy se umístil na prvním místě, což zastupitelům jasně ukázalo, co si občané přejí. Bohužel taková investice potřebuje najít vhodné zdroje, na čemž právě pracujeme,“ vysvětlil koordinátor participativního projektu a radní pro investice Vojtěch Frank. 

Na co se zatím stále čeká je rozšíření hřiště Lipová, které se ukázalo být nejnáročnějším z projektů. „On ten původní projekt byl navržen jako celková obnova hřiště, což by se také nevešlo do rozpočtu. Po dohodě s navrhovatelkou jsme tak vybrali dva prvky, o které hřiště rozšíříme, a to venkovní kuchyňku pro děti a kuličkovou dráhu. Na kuchyňku již máme dodavatele, ale na kuličková dráha si žádá více příprav. Každopádně pracujeme tak, aby oba prvky byly hotové ještě letos, dokud bude teplo, aby si s nimi mohly děti pohrát,“ slibuje Frank. 

Participativní rozpočet město vyhlašuje každé dva roky a následující kolo proto proběhne v roce 2025. Občané budou opět vyzvání, aby podávaly své návrhy, čím zkvalitnit život ve městě. Připomeňme, že v roce 2021 vyhrálo discgolfové hřiště na Křížovém vrchu, které se stalo vyhledávaným místem pro trávení aktivního odpočinku. -nov-

odebírejte přes RSS