Jarní práce a investice po městě

4. 4. 2024 · 2 minuty čtení · 3 fotografie · 1 video
Téma Z města
S prvními teplými dny se začínají opět pomalu rozjíždět práce ve městě. 


U městského hřbitova pracovníci městských služeb demontovali starý plot. „Oplocení jsme strhli proto, že se přes něj poměrně snadno dokázala dostat divoká zvěř a množily se nám stížnosti na zničenou zeleň. Oslovili jsme plotové centrum z Rajhradu, která nám navrhla bytelný panelový plot vysoký 180 cm i s třiceti centimetry podhrabové desky. Ten bude nejen dostatečně vysoký, aby se přes něj zvěř nedostala, ale zároveň jej budeme moci poměrně jednoduše posunout v momentě, kdy získáme pozemky na rozšíření hřbitova, což by mělo být ještě letos. Firma by měla nastoupit v pondělí 8. dubna a do tří týdnů bude hotovo,“ představil projekt místostarosta Bořivoj Švásta. Cena plotu je necelých 190 000 Kč.

Po zimě přišla řada i na opravy dětských hřišť. Obnovují se nátěry, čistí písek a Na Sídlišti bude dokonce postaveno hřiště zbrusu nové. „Protože oprava tohoto hřiště by byla nákladnější, než nové prvky. Půdorys zůstane stejný, bude tu nové oplocení, dvě stínící plachty a hlavně tedy nové prvky, nové pískoviště, zemní trampolína a další. Myslím, že se to dětem bude líbit, firma Hřiště.cz nám navrhla opravdu kreativní koutek, který využijí především nejmenší děti. Během května budeme demontovat stávající hřiště a v červnu se začne s budováním nového, jehož cena je 1,5 milionu korun,“ těší se místostarosta.

Vedení města se již delší dobu věnuje i pozemkům v okolí, které potřebují zvláštní péči. Po dohodě s agenturou Ochrany životního prostředí bude některé z nich obhospodařovat místní Miroslav Vodák. „Nachází se tam některé ohrožené rostliny a živočichové. Nyní se bavíme o pozemcích o rozloze asi 1,7 hektaru, který by se měl spásat ovcemi, kozami a oslíky. Na dalším asi 0,7 hektaru se musí likvidovat invazivní rostliny a vyřezávat náletové dřeviny. Dalšího 0,5 hektaru je potřeba pravidelně síct, to všechno zvládne právě Mirek Vodák a my jsme za to rádi. Náklady pro město budou nulové, protože tyto práce si hlídá a hradí stát prostřednictvím Agentury ochrany životního prostředí.“ -nov-

odebírejte přes RSS