Žáci hustopečských škol se zapojili do projektu Příběhy našich sousedů

20. 3. 2024 · 1 minuta čtení · 11 fotografí · 1 video
Více než deset let propojuje nezisková organizace Post Bellum mladou generaci s pamětníky pomocí projektu Příběhy našich sousedů. Žáci druhého stupně základní škol se pod vedením svých učitelů stanou dokumentaristy, sbírají a zpracovávají vzpomínky konkrétních lidí ze svého okolí a zachycují tak události, které by neměly být zapomenuty.   


V úterý 19. března se v sále hustopečského kina prezentovali projekty žáků z Břeclavska, mezi nimiž nechyběly dva příběhy přímo z Hustopečí. „V letošním roce se do projektu zapojili žáci osmých a devátých tříd Základní školy Komenského a Základní školy Nádražní. Pro své prezentace si vybrali pana Jaroslava Cabala, který vzpomínal především na odboj proti komunistickému režimu, a paní Věru Benešovou, která popisovala česko-německé vztahy během druhé světové války a následujících let,“ vyzdvihla práci místních žáků koordinátorka projektu Martina Jenčková.    

Sami pamětníci si spolupráci s žáky pochvalovali a při prezentaci výsledných projektů těžko skrývali dojetí. „Moc se mi to líbilo, spolupráce s dětmi byla fantastická. Ani jsem netušil, že je tolik dětí, které se zajímají o tu novodobou historii,“ chválil všechny zúčastněné pan Cabal a jeho slova potvrzuje i paní Benešová. „Já jsem jim toho tolik navykládala a oni poslouchali každé slovo, měli se mnou trpělivost. Doufám, že si z toho něco vzali pro své další životy,“ usmívala se pamětnice. -nov-

odebírejte přes RSS