Program Slavností mandloní a vína skončil předčasně. Přednost dostalo bezpečí návštěvníků.

26. 3. 2024 · 4 minuty čtení · 57 fotografí
Téma Z města

Na Slavnosti mandloní roku 2024 budou mít pořadatelé i návštěvníci hořkosladké vzpomínky. To, co dopoledne vypadalo jako nádherná oslava jara zalitá sluncem se doslova během vteřiny změnilo v noční můru. Po jedné hodině odpolední se do města přihnal silný vítr, který v nárazech dosáhl  obrovské rychlosti, zdevastoval několik stánků na náměstí a ohrožoval i zastřešení hlavního pódia. „Samozřejmě jsme věděli, jaká je předpověď počasí,  nicméně tři silné poryvy, které způsobily spoušť především v gastrozóně, byly naprosto nepředvídatelné a v první řadě jsme vděční, že se vše obešlo bez zranění. Bylo to nesmírně těžké rozhodnutí, protože jsme věděli, že koncert Anety Langerové je velkým lákadlem,” reagovala vedoucí Marketingu a kultury Jana Hrádková. 

Její slova potvrzuje i Michal Mnacakanov, jehož firma měla na starosti zastřešení a technické zajištění produkce hlavního pódia: „Přerušení a dále ukončení produkce hlavního pódia na akci Slavnosti mandloní a vína beru plně na svá bedra. Pódium (střešní konstrukce) je certifikováno pro tzv. střední povětrnostní pásmo. Celý výpočet statického zatížení větrem vychází z hodnoty síly větru 20 m/s. Tato hodnota byla několikanásobně překročena (až 90m/s), a proto jsem se rozhodl prostor vyklidit a po dohodě s produkcí Anety Langerové, která již byla i se svojí kapelou na místě, a pořadateli akce, produkci na hlavním pódiu ukončit. Za stávajících povětrnostních podmínek by to byl hazard se životy jak účinkujících, tak návštěvníků.“ 

Tou dobou se na náměstí začaly objevovat davy návštěvníků, kteří dopoledne strávili v sadech a neměli tušení, co se stalo. „Rozhodnutí o zrušení dalšího programu padlo zhruba hodinu po prvním nárazu větru. Museli jsme v první řadě řešit bezpečnost, na náměstí byl dav lidí a řada stánkařů, kteří potřebovali zajistit svoje stánky a další vybavení tak, aby nikoho neohrožovaly. Například školičce vaření vítr sroloval celou konstrukci do nebezpečného klubka, které mohl kdykoli vítr nadzvednout a hodit mezi návštěvníky. Hledali jsme, jestli nejsou na místě zranění, domlouvali se s odborníky i vystupujícími, kteří v té době již byli připraveni a chtěli vystoupit. To byly priority, které bylo potřeba vyřešit,“ uvedla Hrádková.  

V momentě, kdy bylo jasné, že program pokračovat nemůže, začaly se objevovat první žádosti o vrácení vstupného. „Tyto žádosti samozřejmě chápeme, pracovnice Turistického informačního centra začaly sepisovat seznamy lidí, kteří právě platili v tom mezidobí, kdy se rozhodovalo, jestli se v programu může pokračovat nebo ne. Je to pro nás velmi složité, ale ve spolupráci s vedením města hledáme řešení, jak se všemi žádostmi naložit. Oficiální vyjádření města plánujeme do konce tohoto týdne,“ ujišťuje jménem pořadatelů Hrádková.

Život na náměstí a v okolí se však ani po ohlášeném zrušení koncertů nezastavil. Prodejci, kterým se podařilo uchránit si před větrem své stany, zůstávali na místě, stejně jako někteří návštěvníci. Nezvyklé ticho narušovala pouze cimbálová muzika Šternovjan, která po celou dobu vichru nepřestávala hrát za mohutné podpory okolo stojících diváků, kteří se doslova pověsili na jejich stan, aby neulétl. „Bylo to jako výjev scény z Titaniku, neuvěřitelné,” komentovali dění ve vinařské zóně přihlížející. Po zbytek odpoledne se návštěvníci věnovali degustaci vína, prohlídce historické Střelnice, a před deštíkem, který zbytek odpoledne skrápěl město, se vyrazili schovat do sklepů a restaurací.

Je důležité vyzdvihnout, že do osudového nárazu větru probíhaly slavnosti v perfektní atmosféře. Dopoledne na pódiu patřilo dětem z hustopečských mateřských škol, a hudebnímu a tanečnímu oboru Základní umělecké školy. Přivítali jsme v Hustopečích oblíbenou cukrářku, vítězku soutěže Peče celá země, Petru Burianovou. Ta se svěřila, že na pódiu vaří vůbec poprvé. „Je to pro mě naprosto nová zkušenost a vlastně jsem se nechala přesvědčit jenom díky milému jednání. Je tu nádherně, lidé jsou moc příjemní. Ale musím se přiznat, že vaření doma je mi mnohem, mnohem příjemnější, a myslím, že Hustopeče budou nadobro jediným místem, kde jsem takto kuchtila na pódiu,“ smála se sympatická autorka knihy Cesta z těsta a ochotně se fotila s fanoušky.

Živo bylo samozřejmě i cestou do sadů, kam tradičně zamířily tisíce lidí. Svá stanoviště opět opanovali koňáci z Valkýry, rybáři, spolek Všehoschopných a myslivci. U jejich stánků se grilovalo, pilo se pivo i víno, pro děti byly připravené tématické úkoly. Kdo došel až k rozhledně, mohl si kromě krásného pohledu do stále ještě rozkvetlých sadů pochutnat i na občerstvení hned z několika stánků. 

Stejně jako na náměstí, i v sadech se do návštěvníků a prodejců opřel silný vítr. V nárazech však nebyl tak prudký, proto nezpůsobil tak výrazné škody a program zde prakticky nenarušil. Kdo se nenechal odradit nevyzpytatelným počasím, vyšel do sadů i v neděli. Ještě ráno to vypadalo na krásný slunečný den, ale po poledni se opět dostavil silný vítr doprovázený deštěm a chvílemi dokonce sněhem. 

Slavnosti mandloní a vína v Hustopečích si dlouhé roky držely pověst sluncem zalitého pohodového festivalu a počasí bylo prakticky 12 let na straně pořadatelů. Letošní ročník nám však jasně ukázal, že akce konané pod širým nebem jsou vždy krokem do neznáma. A přes všechny negativní reakce na zrušený program, které se objevily na sociálních sítích, je potřeba říci, že se Město Hustopeče ukázalo jako vzorný a svědomitý hostitel, který v případě nebezpečí neváhá zrušit tak nákladnou akci, jakou Slavnosti mandloní bezpochyby jsou. „Finanční škody budou, ty teprve sčítáme, mnohem více by nás však tížilo, kdyby kvůli touze za každou cenu koncerty odehrát, byli zranění vystupující či diváci. Věřím, že návštěvníci slavností naše rozhodnutí chápou a s důvěrou se k nám vrátí zase za rok, Slavnosti mandloní a vína roku 2025 plánujeme na víkend 21.-23. března,“ pozvala jménem města Jana Hrádková. 

V naší fotogalerii se podívejte na momentky před příchodem vichru. -nov-

odebírejte přes RSS